Kunstenaar Piet Petillion overleed begin dit jaar. Dankzij een niertransplantatie kon hij zestien jaar langer kunst creëren. In het kader van de actie 1010 wordt een uniek kunstproject opgezet: ‘Tjok meets Piet’, met de medewerking van de bekende keramist Tjok Dessauvage. Dochter Sophie vertelt wat de transplantatie voor hun familie betekende.
“Ons papa, een creatieveling in hart en nieren. En dit mag je zelfs heel letterlijk nemen. Papa was nierpatiënt en een creatief persoon. Een unieke combinatie die hem gevormd heeft tot wie hij was.
Als kind werd hij reeds geconfronteerd met zijn beperkingen door zijn nieren. Ondanks het vele ziek zijn was hij heer en meester met papier en potlood. Hij tekende vanuit zijn hart.
Hij ontwikkelde een enorme interesse in de hedendaagse kunst. Op zijn manier, vraag me niet hoe, kwam hij in contact met zijn favoriete kunstenaars, zijnde José Vermeersch en Tjok Dessauvage. Hij volgde hen op de voet en bewonderde hun werken.
Ondanks zijn zwakke gezondheid bleef hij tijd investeren in eigen creaties (schilderen en beeldhouwen).
Na jarenlange dialyse, 3 maal per week, kwam het verlossende telefoontje. Het was midden in de nacht toen papa mij opbelde met het nieuws dat het zover was. Adrenaline stroomde door mijn hele lichaam. Binnen de 5 minuten was ik vertrekkensklaar. Papa ophalen in de Roeselaarsestraat en dan richting Leuven.
Met een bang hartje liet ik hem achter in het operatiekwartier. Niks was zeker, was de ‘nieuwe nier’ (zoals wij dat steeds noemden) compatibel genoeg voor hem, zou hij het halen, zou hij erdoor geraken, zou hij die ‘nieuwe nier’ kunnen houden, zouden er afstootverschijnselen zijn, ….
Duizend en één vragen gieren door mijn hoofd tijdens het wachten. Na 6 uren mocht ik bij hem op de intensieve zorgen voor een paar minuten. De operatie was geslaagd en de revalidatie kon beginnen. Dagelijks reed ik naar Leuven om weliswaar een kort bezoekje te brengen. Elke dag was een godsgeschenk.
Eens terug thuis begon er stilletjes aan een nieuw leven. Elk van ons (mijn zus, papa en ikzelf) probeerden het dagelijks ritme weer op te nemen. Papa werd enorm goed opgevolgd van dichtbij. Wekelijks een bezoekje aan de arts hoorde erbij. Gelukkig was papa creatief van geest en van doen. Hij kon zijn artistieke gedachtegang meer en meer de vrije loop geven. Zijn handen namen zijn brein over en creëerden kleurrijke expressieve werken. De verf spatte letterlijk weer in het rond, de klei kreeg weer vorm, er klonk muziek doorheen het huis…
Dankbaar dat de wetenschap transplantatie mogelijk maakt, dankbaar voor de vele mensen die zich registreren als orgaandonor, dankbaar voor de artistieke inspiratie… door dit alles heeft ons vader nog 16 jaar lang een ‘rijk’ leven kunnen leiden en hebben wij nog 16 jaar lang een ‘nieuwe’ papa gehad, merci!
Om deze dankbaarheid nog meer in de bloemetjes te zetten heeft Rotary-Izegem samen met mijn schoonbroer het fantastisch initiatief ‘Tjok meets Piet’ uitgewerkt. De combinatie van strakke keramiek door Tjok en de kleurrijke expressies van papa vormen een uniek geheel.“
Project ‘Tjok meets Piet’ – Kasteel Wallemote 10-11/10/2020